4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

21 γραμμάρια

Τι ψυχή θα παραδώσεις, μωρή;

ΠΟΣΟ ενδιαφέρονται οι κατασκευαστές για το περιβάλλον; Ας μη γελιόμαστε, δουλειά τους είναι να βγάζουν χρήματα πουλώντας αυτοκίνητα. Η πίεση που δέχονται για να περιορίσουν τους εκπεμπόμενους ρύπους των μοντέλων τους απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε μια κατεύθυνση που δε συνεισφέρει ιδιαίτερα στην αύξηση των πωλήσεων, γι’ αυτό και, κάθε φορά που τίθενται αυστηρότεροι στόχοι, αντιδρούν, συσπειρώνονται και κάνουν lobbying στους διαδρόμους των Βρυξελών, προκειμένου οι επερχόμενες αλλαγές να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες. Το ύψος των εκπεμπόμενων γραμμαρίων CO2, με εξαίρεση μια μικρή μερίδα συνειδητοποιημένων αγοραστών, δεν αποτελεί κατανοητό μέγεθος και δεν ενδιαφέρει κανέναν, αν δε συνδυάζεται με κάποιο πρακτικό κίνητρο, όπως χαμηλά ή μηδενικά τέλη κυκλοφορίας ή ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο των μεγαλουπόλεων. Ένα «καθαρό» τετράτροχο είναι καλοδεχούμενο, αλλά από μόνο του δεν αποτελεί κίνητρο για να το «ψωνίσεις». Η εμφάνιση, οι επιδόσεις και ο πλούσιος εξοπλισμός έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση στους λάτρεις των αυτοκινήτων.
Βέβαια, η κρίση τα «έφερε τούμπα», αφού το χαμηλό κόστος μετακίνησης απέκτησε ξαφνικά βαρύτητα μεταξύ των κριτηρίων επιλογής, όχι μόνο για τους ελάχιστους συμπατριώτες μας που έχουν μια τέτοια δυνατότητα, αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Έτσι, καθώς η χαμηλή κατανάλωση βρίσκεται σε ευθεία αναλογία με το τι αφήνει πίσω της η εξάτμιση, ο κόσμος άρχισε να επιβραβεύει κάτι που μέχρι σήμερα αποτελούσε το πιο ξενέρωτο από τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου. Ποιος θα φανταζόταν ότι η αποτυχία που γνώρισε το πετρελαιοκίνητο VW Lupo, το όραμα του Πιχ για την κατασκευή του αυτοκινήτου των 3 λίτρων, σήμερα δε θα άφηνε αδιάφορο το κοινό;
Τότε για ποιο λόγο περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, εκτοξεύουν τα βέλη τους σε κατασκευαστές που αποδεδειγμένα επενδύουν σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, όπως είναι η VW; Μάλιστα, η Greenpeace πραγματοποίησε μια ολόκληρη εκστρατεία, με κεντρικό σύνθημα «4 βήματα για το Golf των 3 λίτρων», θεωρώντας ότι είναι εφικτό να πέσει στο μισό η κατανάλωση του best-seller της VW, παρ’ ότι είναι ένα από τα πιο προηγμένα μοντέλα στον τομέα της μείωσης της κατανάλωσης.
Η οργάνωση, που για το θέμα αυτό έχει προβεί κατά καιρούς σε δυναμικές κινητοποιήσεις, χρησιμοποιεί εν μέρει την περίπτωση της VW συμβολικά, δεδομένου του ηγετικού ρόλου της στις πωλήσεις όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Μπορεί από το ίδιο το γκρουπ να παράγονται supercar με προκλητικές εκπομπές CO2, όπως η Bugatti Veyron, που στον κύκλο πόλης αφήνει 1.000 γρ./χλμ., αυτές οι τιμές όμως αφορούν ένα μικρό αριθμό αυτοκινήτων, και μάλιστα με σπάνια παρουσία στο δρόμο σε καθημερινή βάση.
Αντίθετα, σε ένα μοντέλο όπως το Golf, που αναμένεται να παραχθεί σε περίπου 10 εκατομμύρια αντίτυπα, μια μείωση των εκπομπών CO2 από τα 120 στα 80 γρ./χλμ. θα είχε ως αποτέλεσμα 50 εκατομμύρια τόνους λιγότερες εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, εξού και η στόχευση της Greenpeace. Ευπρόσδεκτα τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά μοντέλα που παρουσίασε το γκρουπ στη Γενεύη, όπως και η τεχνολογική άσκηση του XL1, που σημειώνει την εντυπωσιακή επίδοση των 21 γραμμαρίων. Αριθμός που αναπόφευκτα παραπέμπει συνειρμικά στο βάρος που χάνει ο άνθρωπος όταν τον εγκαταλείπει η ψυχή του... Και αν οι εταιρείες αυτοκινήτου δεν ενδιαφέρονται τι ψυχή θα παραδώσουν, δε μένει παρά να ενδιαφερθούμε όλοι μας, ώστε αποδοτικές παρεμβάσεις στη μείωση της κατανάλωσης να μην αποτελούν προνόμιο περιθωριακών μοντέλων και κάποιων ειδικών εκδόσεων με μάλλον απαγορευτικό κόστος._ Μ. Σ.